Λήξη υποστήριξης Windows 7: Τι ισχύει;

Λήξη υποστήριξης Windows 7: Τι ισχύει;

Η Microsoft είχε δεσμευτεί να παρέχει 10 χρόνια υποστήριξης προϊόντων για τα Windows 7 από την ημέρα κυκλοφορίας τους στις 22 Οκτωβρίου 2009. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Microsoft αποφάσισε τη λήξη της υποστήριξης για τα Windows 7, με σκοπό να εστιάσει στις επενδύσεις για την υποστήριξη νεότερων τεχνολογιών. Εκτός των Windows 7 μάλιστα, έχει ανακοινωθεί ότι και τα Windows 8.1 θα παύσουν να υποστηρίζονται το 2023.

Πώς μεταφράζεται η “λήξη υποστήριξης”;

Δεν θα διατίθενται πλέον ενημερώσεις λογισμικού από το Windows Update που συμβάλλουν στην προστασία του υπολογιστή μας. Επομένως, τα νέα κενά ασφαλείας που θα προκύπτουν δεν πρόκειται να καλυφθούν. Επίσης, εκτός από τα ίδια τα Windows 7, θα αποσύρονται σταδιακά και διάφορες άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες. Πράγματι, η Google ανακοίνωσε ότι το Google Chrome θα παύσει να υποστηρίζει τα Windows 7 τον Ιούλιο του 2021.

Ακόμα και τα λογισμικά Antivirus όταν σταματήσουν να κυκλοφορούν ενημερώσεις για τα Windows 7, δεν θα παρέχουν καμία κάλυψη απέναντι σε ιούς.

Οι υπολογιστές με W7 σταματούν να λειτουργούν;

Πρέπει να καταστεί σαφές πως PCs και Laptops με windows 7 ΔΕΝ θα σταματήσουν να λειτουργούν, απλά θα γίνονται ολοένα και περισσότερο ευάλωτα σε ιούς. Πρακτικά, ένας υπολογιστής που δεν είναι συνδεδεμένος στο Internet παραμένει ασφαλής.

Η λύση

Η Microsoft συνιστά την άμεση μετάβαση στα Windows 10. Η αναβάθμιση σε Windows 10 εξακολουθεί να γίνεται δωρεάν για τους χρήστες που διαθέτουν το γνήσιο κλειδί προϊόντος για τα Windows 7. Για υπολογιστές, όμως, που μετράνε μία δεκαετία στην αγορά, επιβάλλεται η μετάβαση σε σύγχρονη συσκευή με ικανά τεχνικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που ο υπολογιστής μπορεί να λειτουργεί κανονικά, υπάρχει το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας περιφερειακών συνδεδεμένων σε αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, για την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή, συνίστανται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά για Windows 10

  • Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster processor or SoC
  • RAM: 1 gigabyte (GB) for 32-bit or 2 GB for 64-bit
  • Hard disk space: 16 GB for 32-bit OS 20 GB for 64-bit OS
  • Graphics card: DirectX 9 or later with WDDM 1.0 driver
  • Display: 800 x 600 resolution

Ειδικά για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν συνδρομή για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας (ESU Subsciptions) προκειμένου να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας μετά τις 14 Ιανουαρίου 2020, αλλά με προθεσμία τα τρία έτη. Το κόστος συνδρομής διπλασιάζεται ετησίως, αλλά είναι η μόνη επιλογή για οργανισμούς που χρησιμοποιούν εφαρμογές συμβατές μόνο με παλαιές εκδόσεις Windows και χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής.